Vad är microcement och vad kan det användas till

Vad är microcement och vad kan det användas till

Bauhaus Mira Micro Decor Läsning Vad är microcement och vad kan det användas till 4 minuter Nästa Microcement är godkänt av GVK som ytskiktsprodukt

Vad är microcement

Microcement i sin form påminner om spackel. Det läggs ut, eller appliceras som det också kallas, med ett slipstål eller en bredspackel. Microcement har sitt ursprung i södra Europa och största marknad är Spanien. Där har man oftast traditionell tvåkomponents microcement, där man alltså blandar cementpulver, harts och färgpigment till en massa av microcement. I Norden börjar det bli vanligare med 1-komponents microcement, som alltså är färdigblandad och kan appliceras på direkten. Microcement läggs alltid i minst två lager, ibland fler. Det första lagret har som syfte att skydda den mekaniska styrkan och det sista lagret skyddar den kemiska styrkan och står till stor del också för det slutgiltiga utseendet.

Microcement i olika färger

Microcement kan fås i ett stort antal nyanser, vanligast är olika gråa nyanser som påminner om betong eller cement.

Här ser du ett golv där microcementen är infärgad för att efterlikna betong.

Vilka användningsområden finns för microcement?

Microcement kan användas både i privata hem samt i offentlig miljö såsom kontor, restauranger, butiker m.m.

 • Microcement i badrum Badrummet är en ypperlig plats att applicera microcement på. Antingen läggs det direkt på tätskiktsduken men det går också att applicera på kakel och klinker. På så sätt minskar kostnaden för en badrumsrenovering jämfört med att göra om allt från grunden. Detta kräver dock att befintligt tätskikt är i fullgott skick.
 • Microcement bänkskiva Det är populärt att klä in sin bänkskiva med microcement. Det är ett relativt enkelt men tidskrävande jobb, därför prissätts detta per löpmeter av professionella applicerare.
 • Microcement på golv Det vanligaste användningsområdet är att lägga microcement på golv. Liksom i badrum behöver man inte ta bort det befintliga underlaget utan kan lägga microcement direkt ovanpå. Som en bas används ofta ett glasfibernät (glasfiberarmering).

Microcement är populärt att lägga på golv.

Fördelar med microcement:

 • Kan användas både inomhus och utomhus
 • Det finns bra DIY-produkter samt många applicerare. Välj en certifierad applicerare.
 • Ytan blir helt fogfri
 • Kan fås i ett stort antal färger
 • Skapar ett slitstarkt ytskikt
 • Modernt

Nackdelar med microcement:

 • Kräver ofta minst 7 dagars torktid. Dvs minst 7 dagar då ytan inte kan beträdas efter att sista lagret ha rlagts
 • Kan vara svårt för en nybörjare att skapa den flammighet/struktur som önskas. Detta är lättare för en van applicerare.

Är microcement en bra gör-det-själv produkt?

Både ja och nej. Om du ska göra jobbet själv så välj med fördel en microcement som är färdigblandad och infärgad. Då slipper du risken med att blanda cementpulver, harts och färgpigment i fel relation till varandra, samt att blandad mängd måste förbrukas inom några timmar innan det är fullt härdat. Med färdigblandad microcement kan du också stänga locket på burken för att avbryta härdningen, och på så sätt återanvända materialet 1 dag, 1 vecka eller 1 månad senare.

Vad kostar microcement

Microcement finns i flera olika priser beroende på kvalitet och tillverkare. Välj en svensk eller europeisk tillverkare som håller hög kvalitet. Om du lägger microcement själv kan du räkna med ett pris på ca 600-700 kr per kvm. Om du låter en fackman göra jobbet är prisbilden ca 1500-2000 kr per kvm, exkl. ROT-avdrag.