6 fördelar med microcement i badrum 

Vill du uppgradera ditt badrum och ge det ett lyft? Då kan renovering med microcement vara en bra idé.

6 fördelar med microcement i badrum 

Skriven:

Senast uppdaterad:

6 fördelar med microcement i badrum 

Microcement är en tunn cementbeläggning som kan appliceras på befintliga material i hemmet. Därför har microcement blivit ett väldigt populärt material för renovering, men materialet kan även läggas i nya badrum. I denna artikel går vi igenom sex fördelar med att använda microcement i badrummet. 

Fördel 1: Du slipper riva ut befintliga material

Att riva ut och renovera badrummet kan bli kostsamt och kännas som ett stort projekt. Eftersom microcement är tunt och kan appliceras på befintliga material så slipper du riva ut när du vill renovera badrummet med det. Detta gör att processen av att använda microcement i badrum blir enklare, går fortare och är mer kostnadseffektiv än andra renoveringsmetoder. 

På vilka material kan microcement appliceras? 

Microcement kan appliceras på de flesta underlag, som cement, betong, murbruk, flytspackel, marmor, kakel, klinker, gips, laminat och trä. Materialet kan appliceras på både väggar och golv.

Var i badrummet kan microcement appliceras? 

Microcement i badrum kan appliceras på flera ställen, som väggar, golv, dusch och tak. Du kan på så sätt få ett enhetligt utseende i ditt badrum som liknar badrummen på vissa hotell. Microcement påverkar inte heller eventuell golvvärme i badrummet eftersom det appliceras så tunt med en tjocklek på bara 2-4 millimeter. 

Fördel 2: Du får ett fogfritt badrum

Många väljer att ha microcement i badrum eftersom det ger ett helt slätt och fogfritt resultat. På så sätt slipper man fogar som samlar smuts, blir missfärgade och i vissa fall möglar. Fogarna kan även vara svåra och tråkiga att rengöra, ett problem man slipper när man har microcement istället. 

Fördel 3: Microcement är vattenresistent

Microcement är självklart även vattenresistent och funkar utmärkt som material i ett badrum. Själva materialet är i sig egentligen inte vattenresistent, men lacken som appliceras ovanpå gör ytan motståndskraftig mot vatten. Precis som med klinker och kakel behövs alltid en tätskiktsfolie användas under microcement i badrum och andra våtutrymmen. 

Fördel 4: Modernt och stilrent utseende 

Genom att använda microcement i badrum kan du få ett modernt och stilrent intryck i rummet. Detta tack vare den minimalistiska finishen som microcement ger. 

Den vanliga microcementen har en grå och betongliknande färg, men det går att styla sitt badrum i en mängd olika färger på microcement. På så sätt har du många valmöjligheter när det kommer till att designa ditt nya badrum. 

Fördel 5: Antibakteriellt och lätt att rengöra 

En annan fördel med microcement är att materialet är antibakteriellt och lätt att rengöra. Dessa egenskaper är naturligtvis viktiga när det kommer till badrum, då man oftast vill kunna rengöra badrummet enkelt. Det finns inte heller några fogar att hålla rent, vilket underlättar städningen. 

Hur rengör man microcement i badrum?

När du vill rengöra väggar och golv i microcement kan du använda vatten eller ett PH-neutralt rengöringsmedel. Vill du ha en djuprengöring finns det starkare rengöringsmedel anpassat för just microcement att köpa.

Om man har ett badrum med microcement är det en bra idé att använda en duschskrapa. Därmed undviker man kalkfläckar samt eventuella missfärgningar av att vattnet blir stående på samma område. 

Tänk även på att inte låta blöta eller fuktiga handdukar, badrumsmattor eller annat som försluter ytan ligga kvar på golvet. Detta kommer att “kväva” microcementen och eventuellt tränga ner i sealern vilket ger en missfärgning. Schampoflaskor och tvål ska ej ställas direkt på microcementen då det kan, precis som på kakel och klinker, lämna permanenta fläckar. 

Fördel 6: Miljövänligt och hållbart

Att renovera med microcement i badrum är ett hållbart och miljövänligt val då man slipper riva ut material. Man undviker att orsaka skada på miljön som är associerad med borttagning av befintliga ytor samt nyproduktion av allt från reglar, väggskivor, tätskikt, kakel mm.

Hur går man tillväga för att renovera med microcement i badrum?

Om du vill renovera med microcement i badrum finns det två sätt att göra detta på, antingen utföra det själv eller anlita en professionell hantverkare. Många hemmafixare väljer att själva utföra behandlingen med microcement, vi rekommenderar dock att man är erfaren om man vill göra detta då det kan vara svårt att få ett snyggt resultat. Ifall du vill lägga microcement i badrummet på egen hand och behöver räkna ut vilken mängd produkt du behöver för ditt projekt, kan du använda detta planeringsverktyg från Konkral.

Ifall du vill luta dig tillbaka och överlämna projektet till proffs kan du använda vårt kostnadsfria offertformulär. Du blir då matchad med upp till tre lokala proffs och kan välja den offert som passar dig bäst. 


Vad behöver du hjälp med?

Gör som 300+ redan har gjort. Välj en kategori och fyll i formuläret så får du kostnadsfria offerter från proffs på microcement nära dig.

Få offerter