Vad är microcement?
Funderar du på att renovera? Då har du kanske hört talas om ordet microcement. Men vad är microcement egentligen?
Skriven:
Senast uppdaterad:
Vad är microcement?
Microcement är en cementbaserad beläggning som man spacklar på ytor för att få en snygg betongyta i hemmet, istället för att använda traditionell konstruktionsbetong. Microcement har fått ett stort uppsving i popularitet på grund av att det är smidigt att renovera med och kostnadseffektivt då du slipper riva ut och bygga upp från grunden. Du behöver nämligen inte riva ut befintligt material för att renovera med microcement, utan kan applicera det direkt på den befintliga ytan.
Konsistensen av microcement påminner om spackel då den är tjockare och oftast mer finkornig än betong. Den appliceras i tunna lager och bygger en tjocklek på 1-2 millimeter.
På grund av att microcementen är så tunn påverkar den varken konstruktionen eller lister och dörrar med sin vikt eller tjocklek. Det är därför ett mycket bra material vid renovering av befintliga ytskikt.
När ska man använda microcement?
Microcement är ett passande val om du vill ha en betongliknande yta i hemmet. Tillsammans med trä kan du skapa en ombonad och modern interiör i ditt hem. För den som är ute efter en urban och modern stil är microcement ett bra val för att uppnå detta. Många kanske associerar microcement med den traditionella gråa betongfärgen, men det finns faktiskt mängder av färger att välja mellan. Till exempel dessa kulörer på microcement från Konkral. Därför får du en stor valmöjlighet i att inreda ditt hem med microcement i vilken färg du tycker passar.
Microcement kan appliceras direkt på befintliga material, som exempelvis kakel, klinker, plastmatta, gipsskivor, bänkskivor etc. Det kan även användas utomhus. Eftersom man inte behöver riva eller montera nytt tätskikt för att applicera microcement sparas både byggtid, avfall och kostnader. Detta gör processen till en hållbar och miljövänlig renoveringsmetod. Så om du vill renovera hållbart och kostnadseffektivt är användning av microcement en god idé.
Var kan man använda microcement?
Med hjälp av microcement kan du få en känsla av ett helt nytt rum. I och med dess breda användningsområden är det lätt att skräddarsy och anpassa microcementen så att den ger den stil och intryck som du vill uppnå.
Microcement i badrum
Materialet har blivit populärt att använda i badrum eftersom det är lättskött och man slipper fogar som blir smutsiga och som måste rengöras. Dessutom förebygger det mikrobakteriell tillväxt/mögel, är lätt att rengöra samt vattentätt. Microcement kan ge ett stilrent och minimalistiskt utseende i badrummet. Det kan även ge ett modernt intryck och "hotellkänsla".
Microcement i kök
Microcement är även populärt att använda i kök. Här är microcementen fördelaktig eftersom den, som ovan nämnt, är enkel att rengöra och man slipper fogar. Det ger även ett modernt och snyggt utseende och du slipper dessutom fula skarvar i köksbänken.
Microcement på golv
Du kan även lägga microcement som golv. Det kan appliceras på ditt nuvarande golv, materialet är lätt att rengöra och har en lång hållbarhet.
Microcement på vägg
Med microcement kan du få en industriell eller modern "hotellkänsla" på dina väggar i exempelvis vardagsrummet eller sovrummet.
Microcement på bänkskivor och bord
Microcement kan appliceras på både bänkskivor, matbord, soffbord med mera. Det är ett populärt val då det skapar en enhetlig och modern yta som både är slitstark och lätt att underhålla.
Microcement på trappor
Att använda materialet i trappor är praktiskt då det minimerar risken för slitage och skapar en visuell koppling mellan olika våningar i ditt hem.
Microcement för uterum och terrasser
Materialet kan användas utomhus och är tåligt mot olika miljöer. Microcement kan dessutom användas i pooler för ett modernt utseende.
Microcement på möbler
Om du önskar en personlig och unik stil kan microcement även användas för att skapa eller förnya möbler som bord, bänkar och andra inredningsdetaljer.
Microcement för kontor
Microcement är inte bara till för hem. Det kan även användas i kontor för att ge en modern, industriell och stilren arbetsplats.
Fördelar med microcement
Smidigt att applicera - du behöver inte riva ut befintligt material
Snabb renovering - ett projekt med microcement tar vanligtvis 5-8 dagar, men med den snabbaste cementen kan du bli klar på endast 2 dagar
Enkel att rengöra - du slipper fogar och skarvar som samlar smuts och damm
Finns i flera färger, nyanser och texturer - många valmöjligheter
Lång livslängd - du slipper underhålla ytan allt för ofta
Slitstark yta
Vattentätt och mögelfritt
Kan användas inom- och utomhus
Miljövänligt
Kostnadseffektivt
Nackdelar med microcement
Inte UV-resistent
Kan inte läggas på linoleum
Kan inte läggas på vinyl
Lång torktid - tar dagar innan du kan använda behandlade utrymmen som vanligt och kan ta tid för materialet att nå sin fulla hårdhet och resistans
Svårt att göra själv som hemmafixare - bör anlita professionell hantverkare
Det finns för- och nackdelar med alla renoveringsmetoder, och du bör väga dessa mot varandra när du fattar ditt beslut. Microcement har ett brett användningsområde och kan varieras och anpassas i mängder. Förhoppningsvis har du fått en tydligare bild av vad microcement är och vad det kan användas till.
Vanliga frågor
Svar på de vanligaste frågorna om vad microcement är.
Vad kostar microcement?
Priset för microcement varierar beroende på storlek, yta, val av material etc. Det enklaste sättet att få ett ungefärligt pris på ditt projekt är att fylla i vårt offertformulär, som bara tar någon minut. Vi matchar dig med upp till tre lokala proffs, så att du kan jämföra offerter och välja den som passar dig bäst.