Microcement i kök

Du har säkert inte missat den senaste inredningstrenden, microcement. I denna guide finns det du behöver veta om microcement i kök.

Microcement i kök

Skriven:

Senast uppdaterad:

Microcement i kök

Microcement är trenden som tagit renoveringsvärlden med storm. Det populära materialet är en cementblandning som kan appliceras tunt på nästan alla olika underlag. Därför har det blivit särskilt vanligt att använda när det kommer till renovering av kök. Om du ska bygga ett nytt kök eller vill renovera ditt nuvarande kök kan microcement vara intressant för dig.

I denna guide kommer vi att gå igenom fördelarna med microcement i kök, hur det kan användas och var det kan appliceras.

Var kan man applicera microcement i kök?

Bara din fantasi sätter gränser för var microcement kan appliceras i ditt kök, men några exempel på områden är:

 • Bänkskivor

 • Väggar

 • Stänkskydd

 • Matbord

 • Köksö

 • Golv

Microcement i kök på bänkskiva, stänkskydd, köksö, matplatsI och med att det kan appliceras på så många områden kan man skapa en enhetlig och modern stil i sitt kök. Microcement kan även användas utomhus så om du har ett utomhuskök kan du applicera materialet där med.

Om du vill renovera ditt nuvarande kök så slipper du riva ut befintligt material eftersom microcement kan appliceras på cement, betong, murbruk, flytspackel, marmor, kakel, klinker, gips, laminat och trä. Materialet kan appliceras både inomhus och utomhus på väggar, golv (länk till artikeln microcement på golv) och tak.

Hur kan man inreda microcement i kök?

Microcement i kök ger ett stilrent och modernt utseende. Materialets vanliga färg är grå som betong, men man kan välja bland mängder av kulörer att få på sin microcement. På så sätt kan du uppnå många olika stilar och utseenden.

Eftersom microcementen ger ett slätt, skarv- och fogfritt resultat ger det ett intryck som är modernt, minimalistiskt och lyxigt. Det är dessutom väldigt praktiskt att slippa skarvar och fogar som kan samla smuts och damm.

Det går även att uppnå en mer industriell eller urban känsla genom att designa microcement i en viss struktur och välja den betonggråa färgen. Du kan även kombinera microcementen med inslag av trä och få en rustik eller varm känsla.

5 fördelar med att använda microcement i kök

 1. Enkelt att rengöra

  I kök blir det ofta stänk från matlagning och fläckar på matbordet när man äter. En fördel med att ha microcement i kök är att det är enkelt att rengöra. Du kan använda vatten eller ett PH-neutralt rengöringsmedel när du vill rengöra microcementytan. Det finns även särskilda rengöringsmedel anpassade för microcement att köpa.

  Du slipper även skarvar och fogar som kan samla smuts och bakterier, vilket är ytterligare en faktor som underlättar städningen. Microcement har en förmåga att "andas", vilket tillåter materialet att släppa ut fukt. Detta minimerar risken för mögel och fuktskador.

 2. Många valmöjligheter

  Välj bland mängder av färger och strukturer för att få ditt kök precis så som du vill ha det. Färgen gulnar inte heller med tiden, så du kan njuta av ditt vackra kök länge.

 3. Vattentåligt

  Microcementen avslutas med en lack, även kallad sealer, som appliceras ovanpå och som gör materialet vattenresistent. Därför behöver du inte oroa dig för att spilla vätska i köket, eller att det stänker upp vatten när du diskar.

  Att installera en diskho i microcement kan erbjuda ett enhetligt, slätt och stilrent utseende till din köksbänk. Det är dock avgörande att eventuella avloppsproblem, såsom stopp i handfatet eller diskhon, åtgärdas innan du applicerar microcement för att undvika framtida komplikationer.

 4. Kostnadseffektivt och miljövänligt

  Eftersom man slipper riva ut det befintliga materialet för att renovera med microcement i kök blir det ett kostnadseffektivt alternativ. Man undviker även miljöskador associerade med utrivning och bortforsling av material.

  Du behöver inte heller använda starka, kemiska och omiljövänliga rengöringsmedel när du rengör ytorna. Ytan kan enkelt torkas av med en fuktig trasa och ett skonsamt rengöringsmedel, på så vis bidrar materialet till en mer miljömedveten och skonsam köksmiljö.

  Det går att renovera med microcement i kök på egen hand och då sparar man in på kostnaden av att anlita en hantverkare. Men vi rekommenderar att anlita en professionell då det kan vara svårt att få ett snyggt och långvarigt resultat om man inte har erfarenhet.

 5. Tåligt material

  Microcementen är slitstark och tål stötar och slitage. Detta gör materialet passande i kök där det ofta hanteras maskiner, knivar, tunga kastruller och stekpannor etc.

Vad kostar det att lägga microcement i kök?

Det finns alltså många fördelar med att ha microcement i kök och det har många användningsområden. Oavsett om du ska bygga ett nytt kök eller vill ge ditt nuvarande kök en makeover, kan microcement vara ett effektivt sätt att få ett trendigt och snyggt kök.

Priset för att lägga microcement i kök varierar beroende på situation. Om du vill få ett pris på ditt projekt kan du enkelt fylla i vårt offertformulär, som endast tar två minuter, och bli matchad med upp till tre lokala proffs på microcement. Sedan kan du jämföra offerter och välja den som passar dig bäst.

Vad behöver du hjälp med?

Gör som 300+ redan har gjort. Välj en kategori och fyll i formuläret så får du kostnadsfria offerter från proffs på microcement nära dig.

Få offerter