Microcement på golv

Om du går i renoveringstankar har du förmodligen hört talas om det populära materialet microcement. Här finns det du behöver veta om microcement på golv.

Microcement på golv

Skriven:

Senast uppdaterad:

Microcement på golv

Har ditt golv börjat bli slitet och skulle behöva en uppgradering? Med microcement kan du snabbt få ett helt nytt golv utan att behöva riva ut ditt nuvarande. Materialet appliceras nämligen ovanpå golvet och skapar utseendet av ett helt nytt golv. På grund av att microcement är så effektivt och enkelt att renovera med har det blivit väldigt populärt i moderna hem.

I denna guide går vi igenom det du behöver veta om microcement på golv. Var kan man applicera det och hur kan man inreda snyggt med materialet? Vi nämner även fem fördelar med att använda microcement på golv.

På vilka golv kan man applicera microcement?

Det som gör microcement så praktiskt är att det kan appliceras på nästan alla material, som cement, betong, murbruk, flytspackel, marmor, kakel, klinker, gips, laminat och trä. Microcement kan inte appliceras på linoleum- eller vinylgolv. Materialet kan appliceras på väggar och golv, både inomhus och utomhus.

Microcement på golv i grå färg med dagsljus som kommer in från stora fönster

Hur kan man inreda med microcement på golv?

Det finns många valmöjligheter när det kommer till microcement och därför kan du designa och inreda det på flera olika sätt. Tillsammans med inslag av trä kan man få en organisk och varm atmosfär, med en snygg kontrast från microcementens "betongkänsla" med det naturliga intrycket av trä.

Den vanliga microcementen är grå och betongliknande, men man kan även välja andra färger på sin microcement. Den gråa färgen är passande om du vill uppnå en rå och urban stil, men kanske vill du istället ha ett vitt och fräscht golv?

 • Golv i badrummet
  Många väljer att ha microcement på golvet i badrummet då det ger ett minimalistiskt och modernt utseende. Här kan man lätt uppnå den där "hotellkänslan" i badrummet genom att ha golv och väggar i samma färg. På så sätt blir rummet enhetligt och man slipper fula lister, fogar och skarvar. Microcement påverkar inte heller golvvärme. Här kan du läsa om microcement i badrum.

 • Golv i köket
  Att ha microcement på golv i kök är praktiskt då materialet är slitstarkt och tål stötar. I köket kanske man drar stolar runt matbordet eller lätt tappar köksredskap, knivar och verktyg, då lämpar det sig väl att ha ett starkt golv som exempelvis microcement. Du kan även applicera microcement på bänkskivor och matbord i köket för att få en enhetlig stil tillsammans med golvet. Läs mer om hur du använder microcement i kök här. (Länk till artikeln om microcement i kök.)

 • Golv i vardagsrummet

  Microcement på golv i vardagsrum kan ge en modern, minimalistisk eller urban stil. Även här kan du välja att inreda så som du tycker passar just dig och ditt hem.

 • Golv utomhus

  Microcement kan även användas på golv och terrasser utomhus, så du kan använda materialet för att få en modern och trendig uteplats. Det kan även appliceras i pooler om du vill ha en unik och modern pool.

 • Hur rengör man microcement på golv?

  Det är viktigt att hålla golvet rent för att bibehålla ett microcementgolv i gott skick. Tänk på att undvika slipande eller sura produkter då dessa kan skada det skyddande lagret och finishen. Använd istället varmt vatten eller milda och PH-neutrala rengöringsprodukter. Det finns särskilda rengöringsprodukter som är lämpade för microcement att köpa.

Tänk även på att sopa eller dammsuga golvet regelbundet för att förhindra att det samlas smuts och damm på ytan som kan göra skada. När du moppar golvet bör du använda en väl urvriden mopp så att du inte lämnar för mycket vatten på ytan.

En annan god idé kan vara att ta bort fläckar omedelbart när de uppstår. På så vis förhindrar du att de tränger in i ytan på microcementen.

8 fördelar med microcement på golv

 1. Enkelt att rengöra

  En fördel med microcement på golv är att det är enkelt att rengöra. Om du har det som golv i badrummet slipper du fogar som samlar smuts och bakterier. Fogar kan även vara svåra att få rent, ett problem du inte har med microcement.

 2. Modernt och stilrent

  Att ha golv i microcement är populärt och trendigt eftersom det blir så modernt och stilrent. Du får ett unikt golv i ditt hem som du kan anpassa utifrån dina önskemål.

 3. Vattenresistent

  Microcement är vattenresistent, vilket gör att du inte behöver oroa dig över fuktskador eller fläckar. Det kan därför användas i badrum och kök utan problem.

 4. Slitstarkt och tåligt

  Materialet tål stötar och slitage och lämpar sig därför väl som golv både inom- och utomhus.

 5. Påverkar inte golvvärme

  Att ha microcement på golv påverkar inte eventuell golvvärme då det appliceras i ett så tunt lager.

 6. Miljövänligt

  Att använda microcement kan vara ett miljövänligt och hållbart alternativ då man undviker miljöskador relaterade till utrivning och bortforsling av befintligt material.

 7. Kostnadseffektivt

  Eftersom du slipper riva ut och renovera ditt befintliga golv kan du hålla ner kostnaderna genom att istället använda microcement.

 8. Går snabbt att göra

  Att applicera microcement tar endast några dagar, därför är det ett bra val när du vill ha ett snabbt resultat utan att behöva gå igenom en lång renoveringsprocess.

Vanliga frågor

Det här undrar våra läsare ofta om microcement på golv.

Vad kostar det att lägga microcement på golv?

Priset för att lägga microcement på golv varierar beroende på situation. Men du kan enkelt få ett pris för ditt projekt genom att fylla i vårt offertformulär, som bara tar 2 minuter. Du blir matchad med upp till tre lokala proffs och kan välja den offert som passar dig bäst.

Vad behöver du hjälp med?

Gör som 300+ redan har gjort. Välj en kategori och fyll i formuläret så får du kostnadsfria offerter från proffs på microcement nära dig.

Få offerter