Steg-för-steg guide: Lägg microcement själv

Lär dig att applicera microcement i ditt hem. Följ vår enkla DIY-guide för att förvandla badrum och kök med microcement.

Steg-för-steg guide: Lägg microcement själv

Skriven:

Senast uppdaterad:

Steg-för-steg guide: Lägg microcement själv

Steg för steg guide: Lägga microcement själv

Att lägga microcement själv i badrum, på bänkskiva eller någon annan yta är fullt möjligt med det kräver noggrannhet och detaljsinne. Tänk på att microcement appliceras i mycket tunna lager, vilket ställer höga krav på underlagets jämnhet och stabilitet.

Ett enhetligt och starkt underlag är avgörande för att undvika sprickbildning och säkerställa ett hållbart slutresultat. Om du exempelvis vill skapa en microcement bänkskiva eller förvandla ditt badrum med en microcement yta, börja med att noga förbereda ytan.

Se till att den är slät, utan nivåskillnader, och fri från tillskjutande fukt. Använd en microcementbas och armeringsnät för att utjämna och stärka underlaget innan du går vidare med själva appliceringen av microcement.

Innan du sätter igång är det bra att mäta ytan för att räkna ut hur mycket material som behövs. Ett korrekt beräknat materialbehov minimerar risken för avbrott i arbetet. En god tumregel är att lägga till ca 5-10% extra material.

Planera läggningen steg för steg och ta hjälp av guider, instruktionsvideor eller professionell rådgivning om det behövs.

Vad är microcement?

Microcement är en tunn och flexibel beläggning som appliceras på olika ytor för att skapa en slät och hållbar finish. Det består av en blandning av högpresterande cement, polymerer, fiberförstärkningar och vattenbaserade hartser som gör det starkt och motståndskraftigt mot slitage.

Tack vare dessa egenskaper är det ett populärt val för både hem och offentliga utrymmen. Du kan använda microcement på golv, väggar och till och med bänkskivor, vilket gör det till ett mångsidigt material för renoveringsprojekt. Allra populärast är det att lägga microcement i badrum.

Steg för steg guide: Lägga microcement själv

Genom att följa dessa steg säkerställer du en jämn och hållbar yta redo för microcement applicering.

Denna del ger dig en noggrann genomgång av processen, från första förberedelser till den slutliga appliceringen, så du kan uppnå ett jämnt och hållbart resultat i ditt hem.

Vi vill också tipsa om att en del tillverkare av microcement har sina egna instruktionsfilmer på Youtube.

Förbered ytan

Att förbereda underlaget är det första och viktigaste steget i processen att lägga microcement. Se till att följa dessa steg noga för ett lyckat resultat.

 1. Rengör underlaget grundligt från damm, smuts och föroreningar som kan hindra vidhäftning.

 2. Kontrollera att ytan är helt torr innan du fortsätter till nästa steg.

 3. Undersök underlaget för skarvar, sprickor eller ojämnheter och åtgärda dessa problem.

 4. Använd flytspackel eller liknande om nödvändigt för att jämna ut golvet eller väggen.

 5. Låt alla lager av flytspackel, betong eller fix genomhärda ordentligt innan du börjar med microcementen.

 6. Säkerställ att det inte finns någon tillskjutande fukt som kan påverka microcementens hållbarhet.

Primer

Innan du påbörjar själva läggningen av microcement är det viktigt att applicera en primer. Primer gör att microcementen vidhäfter bättre.

 1. Se till att underlaget är helt rent, torrt och utan damm. Använd en stark dammsugare för att få bort allt löst material.

 2. Kontrollera att ytan är plan. Eventuella ojämnheter måste slipas ner eller fyllas ut så att underlaget blir slätt.

 3. Applicera Primer på hela ytan där microcement ska läggas.

 4. Låt primern torka ordentligt. Torktiden kan variera beroende på temperatur och luftfuktighet, så läs instruktionerna noggrant.

Microcement

En del microcement är färdigblandade och med vissa behöver du själv hälla i färgpigment. Ofta finns då färgpigmenten i färdiga förpackningar med rätt mängd för burken med microcement.

 1. Påbörja appliceringen av det blandade mikrocementet med en stålspackel eller liknande verktyg, arbeta i tunna lager som inte överskrider 1 mm tjocklek.

 2. Efter att första lagret har torkat slipar du ytan jämn.

 3. Applicera ett lager microcement till.

 4. Efter sista lagret, använd slipmaskin för att slipa ytan jämn och fin efter de rekommenderade tidsintervallerna för produkten du använder.

Ytbehandling

Till sist skyddas din nya microcementyta med en sealer som är vatten- och smutsavvisande. Använd den ytbehandling som rekommenderas av tillverkaren. Oftast består den av två produkter, en pre sealer och en sealer.

 1. Rolla på pre Sealer och låt torka

 2. Blanda och rolla på Sealer i ett första skikt. Låt det sedan torka

 3. Blanda och rolla på ett andra lager sealer.

Efter läggningen

När du har applicerat den slutliga ytbehandlingen är ditt arbete med microcement nästan klart. Låt alltid ytan torka helt enligt tillverkarens rekommendationer innan du börjar använda ytan. Det är särskilt viktigt på golv och i duschutrymmen.

Rätt underhåll och skötsel är viktig för att behålla microcementens kvalitet och utseende över tid. Rengör ytan regelbundet med lämpliga rengöringsmedel och undvik att dra hårda föremål över golvet som kan repa. Använd möbeltassar för att skydda golvet.

Vanliga frågor om att lägga microccement själv

Svar på vanliga frågor om att lägga microcement själv, utan proffs.

Vilka verktyg behöver jag för att lägga microcement själv?

Du behöver bland annat en spackelspade, hink, mixer och slippapper för att lägga microcement. Diamantslipskivor för microcement gör själva arbetet med slipning lättare.

Hur förbereder jag underlaget innan jag applicerar microcement?

Rengör underlaget noggrant och se till att det är jämnt och fritt från damm och smuts.

Går det att lägga microcement själv?

Ja, det går oftast utmräkt. Dock kan det gå åt mer material än för ett proffs, och det kommer troligtvis ta längre tid. Vill du veta vad det kostar att få microcement lagt kan du få kostnadsfria offerter från proffs och jämföra.

Hur länge måste microcement torka innan det kan användas?

Efter applicering ska microcement torka i minst 24 timmar innan det belastas lätt, full styrka uppnås efter flera dygn.

Går det att göra microcement i badrum själv?

Ja, det går absolut att lägga microcement i badrum själv. Det finns många fördelar med att lägga microcement i badrum, men som alltid är det viktigt att arbetet förbereds på rätt sätt. Om du känner dig osäker bör du konsultera en fackman.

Vad behöver du hjälp med?

Gör som 300+ redan har gjort. Välj en kategori och fyll i formuläret så får du kostnadsfria offerter från proffs på microcement nära dig.

Få offerter