Microcement i badrum

Om du funderar på att uppgradera ditt badrum kan det vara klokt att överväga microcement. Att renovera ditt badrum med microcement kan göras till en relativt liten kostnad.

Microcement i badrum

Skriven:

Senast uppdaterad:

Microcement i badrum

Renovera med microcement i badrummet

Om du funderar på att uppgradera ditt badrum kan det vara klokt att överväga microcement. Att renovera ditt badrum med microcement kan göras till en relativt liten kostnad.

5 fördelar med microcement i badrum:

  • Blir helt sömlöst och du slipper silikon och fogar

  • Ofta billigare än totalrenovering

  • Snabbare än att göra om från grunden då det inte kräver rivning (förutsätter intakt tätskikt)

  • Skapar mindre damm och smuts än en totalrenovering

  • Kräver inte tunga maskiner eller avancerade verktyg vilket gör det enklare att lägga

5 nackdelar med microcement i badrum:

  • Kräver korrekt underhåll och skötsel annars finns risk för missfärgning. Följ leverantörens skötselråd

  • Sealern behöver återappliceras med jämna mellanrum. Följ leverantörens rekommendationer.

  • Varje applicering ger ett unikt utseende. vilket kan vara både en fördel och nackdel.

  • Är oftast dyrare än vad man tror men ändå billigare än en totalrenoveirng

  • Kan vara svårt att göra själv om man inte är händig

Microcement på golv och vägg i badrum i färgen Balance

Vad är microcement?

Microcement är ett tunt lager av en blandning som liknar betong. Det är känt för sin hårdhet och flexibilitet. Ytbeläggningen består oftast av polymerer, cement, fibrer och färgpigment.

Denna mix ger en slät yta som står emot vatten och slitage. Många väljer microcement för dess moderna utseende och förmåga att passa in i många olika stilar.

Det fina med microcement är att det vidhäfter på nästan alla ytor, inklusive kakel och plastmatta. Med en tjocklek på bara 1-2 millimeter går det att förnya utan att rummet känns mindre.

Perfekt för badrum, detta material står emot fukt och är lätt att hålla rent. Färgerna varierar från klassiskt grått till varmt beige, vilket gör det enkelt att matcha med andra inredningsdetaljer.

Microcement vid renovering av badrum

Nu när förstår vi vad microcement är, låt oss utforska hur det fungerar. Att renovera badrum med microcement är ett smart val för den som vill ha en ny look utan större rivningsarbete.

Du kan lägga microcement direkt på befintliga ytor som kakel eller plastmatta vilket sparar tid och pengar. Det skapar en sömlös och vattenresistent yta som är idealisk i våtutrymmen.

Dessutom kan du välja bland många färger för att passa just din stil.

Kostnaden för att renovera med microcement börjar vanligtvis runt 1 800 kr per kvadratmeter efter ROT-avdrag. Detta inkluderar materialkostnaderna. Kom ihåg att använda certifierade proffs för att säkerställa ett hållbart och professionellt resultat. Du kan begära in kostnadsfria offerter för att jämföra och välja den hantverkare som passar dig och din budget bäst.

Med microcement får ett förnyat ytskikt och en snygg, fogfri yta i badrummet.

Microcement i nya badrum

Microcement är också perfekt för nya badrum. Det ger en snygg och hållbar yta som är vattenresistent och lätt att städa. När du bygger ett nytt badrum kan du välja microcement från start. Det läggs då på tätskiktet istället för kakel, klinker eller plastmatta.

Med microcement i ditt nya badrum behöver du inte oroa dig för fogar eller silikon. Detta moderna material täcker både väggar och golv med ett enhetligt lager. En stor fördel är att färgvalen är många, så du kan matcha med din inredning.

Microcement är också ett smart val om du vill ha ett lyxigt utseende utan höga kostnader. Det blir mer och mer populärt att kombinera microcement med andra materialval. T ex. genom att välja klinker på golvet och microcement på väggarna.

Stilrent microcement på golv och vägg i badrum

Vanliga frågor om microcement i badrummet

Här har vi samlat svar på många utav de frågor som ni läsare ofta ställer till oss.

Kan man lägga microcement på kakel?

Ja, det är möjligt att applicera microcement direkt på befintligt kakel, vilket gör renoveringar mycket enklare. Eftersom materialet har väldigt bra vidhäftning kan du skapa en ny yta utan att behöva riva ut det gamla kaklet.

Det sparar både tid och pengar.

Hur lång tid tar det att installera microcement i ett badrum?

Tiden för installationen varierar beroende på storleken på badrummet och projektets omfattning. Normalt tar det några dagar att applicera och låta de olika lagren torka ordentligt.

Efter det behövs ytterligare tid för att härda innan ytan kan användas fullt ut. Minst en vecka kan man räkna med för hela processen.

Är microcement tåligt mot vatten?

Absolut, microcement blir vattentresistent och mycket hållbart tack vare ytbehandling som applliceras so mett toppskikt, vilket gör det perfekt för våtutrymmen som badrum. Det är dock viktigt att sätta en bra tätskiktslösning och följa rätt metoder för att säkerställa fullständig vattentäthet.

Kan jag välja färg på mitt microcement i badrummet?

Ja, du kan anpassa färgen efter egen smak. Det finns många olika färger och nyanser som gör att du kan matcha badrummets design till resten av ditt hem.

En populär nyans är microcement badrum beige, som ger en varm och inbjudande känsla till utrymmet.

Vad är microcement och hur passar det i ett badrum?

Microcement är ett slitstarkt material som ger ditt badrum en snygg och sammanhängande yta – perfekt för både golv och väggar. Det fungerar utmärkt ovanpå kakel eller plastmatta och ger rummet ett modernt utseende.

Kan jag lägga microcement direkt på kakel i mitt badrum?

Ja, du kan applicera microcement på kakel i ditt badrum. Det är en effektiv metod för att uppdatera utseendet utan att behöva riva det befintliga kaklet.

Hur mycket kostar det att renovera ett badrum med microcement?

Kostnaden för att applicera microcement i ett badrum varierar, men börjar vanligtvis från 1 800 kr per kvadratmeter för arbete och material, inklusive moms och efter rotavdrag. Priset kan öka om förarbete såsom borttagning av silikon och spackling av fogar krävs, eftersom dessa förberedelser skiljer sig från projekt till projekt. För mindre ytor kan priset vara högre än genomsnittet. Slutkostnaden beror på ytan storlek och omfattningen av jobbet. Kom ihåg att microcement kan vara en värdefull investering som höjer värdet på ditt hem.

Är microcement ett bra val för små badrum?

Absolut, microcement är ett fantastiskt val för små badrum. Det ger en känsla av rymd och är lätt att hålla rent, vilket gör det idealiskt även för de mindre utrymmena.

Är microcement godkänt i badrum?

När du använder microcement i våtrum är det avgörande att ha ett godkänt tätskikt som grund. Detta är viktigt eftersom microcement appliceras direkt på det befintliga ytskiktet, vare sig det är plastmatta, kakel eller klinker. Denna metod innebär att det underliggande tätskiktet förblir intakt och opåverkat. Efter applicering förseglas microcementen med en vattenresistent sealer vilket skyddar ytan mot smuts och fläckar.

Microcement betraktas som ett godkänt ytskikt för badrum och andra våtrum, likt plastmatta och kakel. Källa: GVK

Får man lägga microcement själv i badrum?

Att applicera microcement i badrummet själv är möjligt, men kräver noggrannhet och kunskap. Även om många föredrar att anlita professionella hantverkare kan du som är händig lyckas med projektet genom noggranna förberedelser.

Välj en leverantör av microcement som erbjuder högkvalitativa produkter och som står till tjänst med support och rådgivning. Det är viktigt att det finns tydliga instruktioner samt tips och råd. Och inte minst bör leverantören vara tillgänglig för att svara på frågor om det uppstår utmaningar under läggningen.

Det är avgörande att du följer alla instruktioner och rekommendationer noggrant för att uppnå ett hållbart och snyggt resultat. Med rätt förberedelser och stöd kan ditt DIY-projekt med microcement bli en framgång som bidrar till ett stilfullt och hållbart badrum.

Kan man ha microcement i duschen?

Ja, microcement är ett utmärkt val för duschområden. Det är vattentresistent och motståndskraftigt mot mögel, vilket gör det idealiskt för fuktiga miljöer som duschar.

Vad behöver du hjälp med?

Gör som 300+ redan har gjort. Välj en kategori och fyll i formuläret så får du kostnadsfria offerter från proffs på microcement nära dig.

Få offerter