Microcement på vägg

Vad utmärker microcement vägg från andra alternativ? Det är hållbarheten och den mångsidiga stilen som gör skillnaden. Lär dig grunderna i att applicera microcement för en vägg som står emot tidens tand samtidigt som den lyfter ditt rums estetik. Ingen försäljningssnack, bara användbar information om du överväger microcement för dina väggar.

Microcement på vägg

Skriven:

Senast uppdaterad:

Microcement på vägg

Viktiga slutsatser

 • Microcement är en slitstark och flexibel ytbeklädnad med en betongliknande finish som kan appliceras på många olika underlag och används för att skapa en unik och modern estetik i hemmet.

 • Appliceringen av microcement kräver noggrann förberedelse och precis appliceringsteknik, och ett korrekt utfört arbete inkluderar steg som förberedelse, applicering och efterbehandling för att säkerställa en hållbar och vacker yta.

 • Microcement erbjuder en kostnadseffektiv lösning för renoveringar och kan appliceras som ett DIY-projekt för att spara arbetskostnader, men det går även att anlita erfarna hantverkare genom tjänster som microcement.se för professionellt utförda projekt.

Förvandla dina väggar med microcement

Microcement, även känd som microbetong, är en spackelmassa som ger väggar och golv en skrovlig yta. Det unika med microcement är att det appliceras i ett tunt lager och blir infärgat under processen, vilket eliminerar behovet av målning efteråt. Användningen av mikrocement på väggar har blivit populär för att skapa en modern estetik och ger en hållbar yta med känslan av betong.

Det finns olika sorter av microcement, antingen för att blanda själv eller köpa färdigblandade varianter i hink. Oavsett vilken typ du väljer kan du vara säker på att microcement kommer att förvandla dina väggar och skapa en unik och modern estetik.

Vad är microcement?

Microcement är en flexibel och slitstark ytbeklädnad som kan appliceras på de flesta underlag och ger en betongliknande finish. Detta innebär att det kan appliceras på de flesta ytor som går att måla på, inklusive väggunderlag. Några exempel på lämpliga underlag för microcement inkluderar:

 • flytspacklade golv

 • betongplattor

 • bredspacklade väggar

 • oskarvat skivmaterial

 • fix på tätskikt.

Så, vad innebär det för dig? Jo, det betyder att oavsett om du vill ge ditt vardagsrum en modern touch, förvandla ditt badrum till en spa-liknande oas, eller förnya ditt kök med en industriell känsla, är microcement det perfekta valet.

Fördelar med microcement på väggar

Förutom dess estetiska överklagande, erbjuder microcement en rad andra fördelar:

 • Det är en slitstark och hård ytbeklädnad som bara är 1-2 mm tjock och inkluderar kvartspartiklar för ökad styrka.

 • Produkten är CE-märkt vilket garanterar högt motstånd mot slitage, sprickbildning och kemikalier enligt europeiska kvalitets- och säkerhetsnormer.

 • Microcement har en långsiktig hållbarhet med garantiperioder på 5-10 år beroende på produkt.

Förutom dess styrka och hållbarhet är microcement också lätt att rengöra. Rengöring av mikrocement görs enkelt med tvål och vatten, vilket är en stor fördel för lättskött underhåll. Den enhetliga ytan utan fogar förenklar ytterligare rengöringen samt minimerar kostnad och arbete för långsiktigt underhåll. För att microcement ska behålla sin kvalitet över tid, bör ytan tvättas med vatten och neutralt rengöringsmedel och de första tre veckorna endast vatten utan rengöringsmedel för att låta det härda ordentligt.Greige microcement i sovrum med härligt ljusinsläpp

Steg-för-steg: Applicering av microcement på väggar

Microcement används som den slutliga ytan på väggar och golv, och är ofta att se i rum såsom badrum och kök. Dess hållbarhet gör det till ett idealiskt material för våtrum där det ofta utsätts för vatten och kalk.

Men hur appliceras microcement på väggar? Låt oss gå igenom processen steg-för-steg. Appliceringen av microcement kan verka komplicerad, men med rätt förberedelser och noggrannhet är det en process som kan göras av de flesta.

I denna del kommer vi att gå igenom varje steg från förberedelse av underlaget till efterbehandling och skydd.

Förberedelse av underlaget

Det första steget i appliceringsprocessen är att förbereda underlaget. Innan applicering av mikrocement är det viktigt att undersöka underlaget noggrant för att säkerställa att det inte finns några skador, skarvar, sprickor eller andra ojämnheter. Underlaget måste vara helt jämnt och slätt, utan nivåskillnader, för att microcementet ska kunna fastna ordentligt och ge en slät yta.

Ytan måste vara ren och fri från föroreningar som oljerester eller nikotin, samt inte utsatt för tillskjutande fukt. Efter att ha säkerställt att ytan är jämn och ren, appliceras en K-primer som innehåller sand på underlaget för att säkerställa god vidhäftning för microcementet. Nu är underlaget redo för applicering av microcement!

Applicering av microcement

När underlaget är ordentligt förberett, är det dags att applicera microcement. Microcement för väggapplikation kan finnas i färdigblandad och pigmenterad form, vilket underlättar appliceringsprocessen. Den blandade massan kan penslas på väggen eller dras på med en stålbräda, och mönster kan skapas genom att fördela blandningen med en stålspackel.

Efter appliceringen slipas ytan med sandpapper eller diamantpaddar för att uppnå en slät finish, och justeringar kan göras efter att sealern har torkat. En rekommendation är att öva på tekniken innan man applicerar på huvudytor, och att applicera microcementet i två tunna lager för en jämnare finish kan vara fördelaktigt. Med lite övning och tålamod kan du snart ha släta och vackra microcementväggar!

Efterbehandling och skydd

När du har applicerat microcementet, är det viktigt att skydda ytan för att bevara dess kvalitet. Här är några tips för att skydda ytan under härdningsprocessen:

 • Undvik att repa ytan genom att undvika tunga föremål eller skarpa föremål som kan skrapa på ytan.

 • Undvik att spilla vätskor på ytan, särskilt under den första månaden när porositeten fortfarande är öppen.

 • Var försiktig med att torka av ytan med starka kemikalier eller slipande rengöringsmedel.

 • Använd skyddande filtar eller mattor för att undvika att ytan utsätts för tunga föremål eller skarpa föremål.

 • Undvik att använda ytan som arbetsyta för tunga verktyg eller utrustning.

Genom att följa dessa tips kan du säkerställa att din microcementyta förblir i bästa skick under härdningsprocessen.

När ytan har härdat helt, behöver den slipas för att uppnå önskad släthet. Därefter skyddas den med en sealer i 2-3 lager för att försegla och skapa en vatten- och fettavvisande yta. Vid spillning bör vätska torkas upp direkt för att undvika envisa fläckar på microcementen. Det är viktigt att undvika rengöringsmedel under de första tre veckorna för att säkerställa att ytan skyddas och att läkningen fortskrider som den ska..

Efter detta kan milda rengöringsmedel som såpa användas för att sköta microcementen.

Designmöjligheter med microcement på väggar

Microcement erbjuder en mängd designmöjligheter för ditt hem. Från att skapa en industriell loftdesign i vardagsrummet till att ge ett sovrum en sofistikerad och samtida känsla, finns det ingen gräns för vad du kan göra med microcement. Det är avgörande att väggytan har samma färgton överallt för att uppnå ett jämnt och tilltalande resultat när man använder microcement.

Så, låt oss dyka in i några specifika designidéer för att använda microcement i ditt hem. Vi kommer att utforska hur du kan skapa en fondvägg, ge ditt kök en industriell touch, och förvandla ditt badrum till en oas av lugn och ro.

Grå microcement på vägg i vardagsrum

Skapa en fondvägg

En av de mest effektiva sätten att använda microcement i ditt hem är att skapa en fondvägg. En fondvägg med microcement kan skapas med olika texturer och färger för att bli rummets centralpunkt. Microcementens robusta betongfinish kan ge ett sovrum en kantig och konstnärlig framtoning som passar utmärkt för en fondvägg. Genom att klä en hel vägg i cement med microcement skapas ett intryck av en industriell lantgårdsstil som bidrar till en trivsam men modern känsla i vardagsrummet.

Oavsett om du vill skapa en chic industriell känsla i ditt vardagsrum med möbler, eller ge din matsal en rustik touch, kan en fondvägg med microcement verkligen förvandla ditt utrymme. Det går att lägga microcement på olika ytor för att skapa unika och personliga uttryck.

Industriell touch i köket

Microcement kan också användas för att ge ditt kök en industriell touch. Väggar av microcement ger ett industriellt lyft i köksutrymmet, särskilt när de kompletteras med moderna ljusinstallationer. En kombination av microcement och träelement kan förhöja den industriella känslan och skapa en varm och välkomnande atmosfär i köket.

För en unik köksförlängning eller matplats kan microcement användas på väggar för att skapa en djärv accent som står i kontrast till övrig inredning. Det finns ett brett utbud av microcementfärger tillgängliga, vilket tillåter kreativ frihet vid design av ett industriellt kök. Avsaknaden av fogar i microcementappliceringar bidrar till kontinuitet och ljusstyrka i köksutrymmet, vilket förstärker den industriella designen.

Badrum med karaktär

Slutligen, låt oss inte glömma badrummet. Microcement kan appliceras på tätskikt i badrummet och blir vattenresistent efter att sealer påförts, vilket gör det till en idealisk lösning för våtrum. Den sömlösa appliceringen av microcement på badrumsväggar eliminerar fogar, vilket förenklar rengöring och underhåll och bidrar till en vattentålig yta.

Att tillämpa microcement i badrum ger karaktär och en samtida känsla till designen, som kan förstärkas av en mängd anpassningsbara färgval, ytor och effekter. Microcement kan kombineras med andra material som trä, natursten och kakel för att skapa en unik och visuellt tilltalande inredning.

Med dess halkfria egenskaper och miljövänliga påverkan tack vare naturlig sammansättning och minimalt avfall vid applicering är microcement ett praktiskt och ekologiskt val för badrumsrenoveringar.

Kostnadseffektiv renovering med microcement

Utöver dess estetiska fördelar är microcement också en kostnadseffektiv lösning för renoveringar. Här är några fördelar med mikrocement:

 • Mikrocement kan vara kostnadseffektivt jämfört med traditionella material som klinker, som kan kosta upp till 1,200 kronor per kvadratmeter.

 • Mikrocement tillhandahåller en flexibel och kostnadseffektiv ytlösning.

 • Kostnaden för mikrocementprojekt kan påverkas av faktorer som planlösning, antal hörn, underlag och destination.

Ett genomsnittligt kvadratmeterpris för mikrocement är cirka 2,000 kronor inklusive material och arbete, men större ytor tenderar att ha ett lägre kvadratmeterpris, vilket innebär möjligheter till besparingar. Så, om du överväger en renovering, varför inte överväga microcement som en kostnadseffektiv och vacker lösning?

Spara pengar genom DIY

Men vad händer om du vill spara ännu mer pengar? Genom att utföra appliceringen av microcement på egen hand kan man undvika arbetskraftskostnaden som kan vara betydande, givet det normala kvadratmeterpriset på 2,000 kronor för professionellt utfört arbete. Att lära sig att applicera microcement genom DIY-vägledningar och instruktionsvideor är ett kostnadseffektivt sätt att minska på utgifter, även om det kräver tid och engagemang för att uppnå ett professionellt utseende med en tjocklek på endast 2 mm.

Utöver kostnadsbesparingar kan personer som gör DIY-projekt med microcement även uppleva personlig tillfredsställelse och en känsla av prestation genom att se det färdiga resultatet av sitt egna arbete. Så, varför inte ge det ett försök? Du kommer att bli förvånad över vad du kan uppnå!

Betonggrå microcement i vardagsrum på vägg

Hitta rätt hantverkare för ditt microcementprojekt

Om DIY inte är din grej, oroa dig inte. Här på microcement.se kan du lägga ut ditt microcementprojekt kostnadsfritt och få offerter från kvalificerade hantverkare. Tjänsten sammanför endast certifierade hantverkare vilket garanterar en hög standard på arbetet, och många av dem arbetar under kollektivavtal vilket tryggar en professionell utförande.

De hantverksmässiga tjänsterna som erbjuds via vår plattform inkluderar:

 • Mindre reparationer

 • Omfattande renoveringsprojekt

 • Applicering av microcement på en vägg

 • Fullständig renovering

Tjänsterna kan skräddarsys för att möta kundernas specifika behov. Så oavsett vilket jobb du behöver hjälp med, kan du hitta rätt hantverkare för jobbet på microcement.se.

Sammanfattning

För att sammanfatta, microcement är ett mångsidigt och hållbart material som kan förvandla dina väggar och golv till vackra konstverk. Dess flexibilitet gör det möjligt att applicera på nästan alla underlag, och dess slitstyrka säkerställer att det kommer att hålla i många år framöver. Oavsett om du vill skapa en industriell känsla i ditt kök, ett lugnande spa-liknande badrum, eller en iögonfallande fondvägg, är microcement det perfekta valet. Så varför inte ge det ett försök och se vad du kan skapa?

Vanliga frågor och svar

Hur länge håller microcement?

Microcement kan hålla i många år om den vårdas och behandlas på rätt sätt. Det är en hållbar beläggning för golv och andra ytor.

Kan microcement spricka?

Ja, microcement kan spricka om det inte appliceras korrekt, men det är mycket svårt att det ska spricka om det appliceras på rätt sätt.

Är det dyrt med microcement?

Ja, kostnaden för microcement i ett normalstort badrum brukar vara ungefär 2000-2500 kr per kvadratmeter, inklusive moms och efter rotavdrag. Detta inkluderar både material och arbete på

Kan man lägga microcement själv?

Ja, det går att lägga microcement själv även utan specialmaskiner eller förkunskaper. Erfarenhet kan dock ge ett bättre slutresultat.

Vad är microcement?

Microcement är en flexibel beläggning med betongliknande finish som kan appliceras på de flesta underlag för att skapa en hållbar yta.

Kan man lägga microcement på väggar och golv?

Ja, microcement går att lägga både på väggar och golv i badrum. Välj samma färg på vägg som golv eller välj olika färger för att skapa en design som passar dig.

Vad behöver du hjälp med?

Gör som 300+ redan har gjort. Välj en kategori och fyll i formuläret så får du kostnadsfria offerter från proffs på microcement nära dig.

Få offerter